Skip to main content

Ruhaboltok és élelmiszerbankok

Ruhaboltok és élelmiszerbankok

Jelenleg 3 adományboltot és élelmiszerbankot üzemeltetünk Komáromban, Rimaszombatban és Királyhelmecen, melyek regionális központokként lefedik nyugat-keleti irányban elnyúló egyházunk területét. A kirendeltségeknek összesen 14 alkalmazottja van. Vannak, akik koordinátorként vesznek részt a Diakóniai Központ tevékenységeiben, amelyek jelentős része az adományboltokra épül. Bár a beérkező adományok többsége az SzRKE gyülekezeteiből érkezik, az adományboltok a szolgálatukat felekezeti és társadalmi különbségtétel nélkül végzik. Az összegyűjtött tiszta és jó állapotú ruhákat (főleg szezonális jellegű, gyermek- és munkaruházat, valamint gyermek- és idősgondozáshoz szükséges eszközök) az alkalmazottak kezelési költség fejében adják tovább a rászorulóknak, ami az erre vonatkozó törvény szerint a piaci ár 10%-a. Az adományboltokban bárki vásárolhat. Emellett regisztrálhatnak azok a rászorulók, akikről a Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatala megállapítja, hogy tartós szegénységben élnek. Ők havonta egyszer 6 darab ruhát ingyen kapnak, valamint 20-30 euró értékű tartós élelmiszerekből álló csomagot a piaci ár 10%-áért.

Az adományboltok koordinátorai mindhárom helyen szorosan együttműködnek a városi és járási szociális hivatalokkal és más környékbeli segítő szervezetekkel. Rendszeresen támogatják az egyházi szociális intézményeket, idős- és gyermekotthonokat. Mindhárom szolgáltatóhelyen megváltozott munkaképességű, súlyosan egészségkárosodott egyéneket is alkalmazunk, akik asszisztens segítségével vesznek részt a szolgálatban. Így megvalósul esetükben a munkaerőpiaci reintegráció.

Az adományboltok hozzáadott értékének tekinthető, hogy a Diakóniai Központ gyülekezeti programjaiban is bázisként szolgálnak, és hogy minden szolgáltatásukban a református keresztyén értékek és az emberi méltóság tiszteletben tartásával járnak el, ezzel is hirdetve Krisztus evangéliumát. A orosz-ukrán konfliktus következtében megindult menekülthullám érkezésének idején a központi gyűjtő- és információs pontok szerepét is betöltötték.

 

A ruhaboltok elérhetőségei és nyitvatartási ideje:

Komárom - Írisz ruhabolt

Jókai utca 36., 945 01 Komárom

Hé-Csü: 07.00-15.00

Péntekenként zárva!

Tel.:+421 915 362 174; e-mail: diakonia.komarno.kozpont@gmail.com

Facebook-oldalunkat ide kattintva érheti el

 

Rimaszombat - Cédrus ruhabolt

Samo Tomášik u. 406/21, 979 01 Rimaszombat 

Hé-Pé: 08.00-16.00

Tel.:+421 905 848 374; e-mail: diakonia.pilat@gmail.com

Facebook-oldalunk itt elérhető

 

Királyhelmec - Liliom ruhabolt

Fő utca 47., 077 01 Királyhelmec

Hé-Pé: 09.00-15.00

Tel.:+421 905 825 710; e-mail: diakonia.krchlmec.kozpont@gmail.com

Facebookon itt vagyunk elérhetők