Skip to main content

Ruhaboltok és élelmiszerbankok

Ruhaboltok és élelmiszerbankok

Jelenleg 3 adományboltot és élelmiszerbankot üzemeltetünk Komáromban, Rimaszombatban és Királyhelmecen, melyek regionális központokként lefedik nyugat-keleti irányban elnyúló egyházunk területét. A kirendeltségeknek 14 alkalmazottja van, akik koordinátorként a központ minden programjában részt vesznek. Vannak, akik a koordinátorként részt vesznek a Diakóniai Központ minden egyéb programjában is, amelyek nagy része az adományboltok tevékenységére épül. Bár a beérkező adományok többsége az SzRKE gyülekezeteiből jön, az adományboltok a szolgálatukat felekezeti és társadalmi különbségtétel nélkül végzik. Az összegyűjtött tiszta és jó állapotú ruhákat (főleg szezonális jellegű, gyermek- és munkaruházat, valamint gyermek- és idősgondozáshoz szükséges eszközök) az alkalmazottak kezelési költség fejében adják tovább a rászorulóknak, ami az erre vonatkozó törvény szerint a piaci ár 10%-a. Az adományboltokban bárki vásárolhat. Emellett regisztrálhatnak azok a rászorulók, akikről a Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatala megállapítja, hogy tartós szegénységben élnek. Ők havonta egyszer 6 darab ruhát ingyen kapnak, és 20-30 euró értékű tartós élelmiszert pedig ugyancsak a piaci ár 10%-áért.

Az adományboltok koordinátorai mindhárom helyen szorosan együttműködnek a városi és regionális szociális hivatalokkal, és más környékbeli segítő szervezetekkel. Rendszeresen támogatják az egyházi szociális intézményeket, idős- és gyermekotthonokat. Mindhárom szolgáltatóhelyen megváltozott munkaképességű, súlyosan egészségkárosodott egyéneket alkalmazunk, akik asszisztens segítségével vesznek részt a szolgálatban. Így megvalósul esetükben a munkaerőpiaci integráció.

Az adományboltok hozzáadott értékének tekinthető, hogy a Diakóniai Központ gyülekezeti programjaiban is bázisként szolgálnak, és hogy minden szolgáltatásukban a református keresztyén értékek és az emberi méltóság tiszteletben tartásával járnak el, ezzel is hirdetve Krisztus evangéliumát. A orosz-ukrán konfliktus következtében megindult menekülthullám érkezésének idején a központi gyűjtő- és információs pontok szerepét is betöltötték.